Overige Activiteiten

Naast het organiseren van reizen geef ik ook lezingen. De thema's zijn o.a.: Flevoland, Romaanse kunst, de regio Bourgondië en de Muur van Hadrianus in Engeland. 

 

Onderstaande reizen hebben inmiddels plaatsgevonden, bekijk ook de foto's en lees de reisverslagen onder aan deze pagina. Bij voldoende belangstelling worden deze weer op het programma gezet. Heb je interesse voor een van deze reizen stuur dan een bericht naar info@ranreizen.nl

foto: Ina Meenken
foto: Ina Meenken

Noorwegen: In de voetsporen van de pelgrims

Eeuwenlang was Trondheim een belangrijke pelgrimsplaats. Het doel van de pelgrims was de Nidaroskathedraal met het graf van de Heilige Olav. Onder koning Olav (995-1030) kwam het Christendom in Noorwegen tot grote bloei. Nadat hij in 1031 heilig verklaard was, verspreidde zijn cultus zich razendsnel over Scandinavië en grote delen van Noord-Europa. Op deze reis volgen we het pelgrimsspoor over de Dovrefjell, één van de mooiste hoogvlaktes in Noorwegen met een bijzondere flora en fauna. Het pad voert langs eeuwenoude boerderijen en voormalige koninklijke rustplaatsen. Ter afsluiting bezoeken we Trondheim, van oudsher een belangrijk cultureel en religieus centrum en uiteraard brengen we een bezoek aan de prachtige gotische Nidaroskathedraal. 

 

8-Daagse wandelvakantie met bagagevervoer

foto: Ina Meenken
foto: Ina Meenken

Engeland: de Muur van Hadrianus

Keizer Hadrianus (keizer van 117-138) brak met de expansiepolitiek van zijn voorgangers en streefde naar een goed verdedigbaar rijk. Zijn bekendste militaire versterking is de Muur van Hadrianus, een 117 kilometer lange wal die slingert van Wallsend bij Newcastle tot Bowness-on-Solway ten westen van Carlisle. Dankzij het feit dat de Muur in een van de meest verlaten delen van Noord Engeland ligt zijn vandaag de dag nog grote stukken ervan zichtbaar in het landschap. De historische route voert ons onder andere langs Fort Chesters, de overblijfselen van een Romeins cavaleriefort met het beroemde badhuis, langs Housesteads, een Romeins fort met een ziekenhuis en latrines en langs de overblijfselen van de tempel gewijd aan de god Mithras. Maar we passeren ook oude kastelen en versterkte boerderijen die getuigen van de eeuwenlange grensstrijd tussen de Engelsen en de Schotten.

 

8-Daagse wandelvakantie met bagagevervoer

Chapaize
Chapaize

Frankrijk: Romaanse Kunst in Zuid-Bourgondië

Bourgondië bezit een uitzonderlijk groot aantal romaanse kerken en overblijfselen van romaanse kunst. Op deze wandelreis zul je een aantal prachtige en kenmerkende voorbeelden van romaanse kunst gaan bekijken. De wandelingen voeren door een glooiend, afwisselend landschap. Onderweg bezoek je verschillende romaanse kerken zoals de dorpskerk van Chapaize uit de 11de eeuw en de kapel van Berzé-la-Ville met prachtige muurschilderingen. Ook de St-Philibert abdijkerk in Tournus, de oudste van de grote romaanse kerken in deze streek staat op het programma. Romaanse beeldhouwkunst is te zien in Autun; het beroemde timpaan van de Cathédrale St-Lazare. Uiteraard ontbreekt een bezoek aan Cluny niet waar je de restanten van de eens zo machtige Benedictijner abdij kunt aanschouwen. 

 

8-Daagse wandelvakantie vanuit twee hotels